SAVJETOVALIŠTE ZA DJECU, ADOLESCENTE I OBITELJ OBILJEŽILO SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 10 . LISTOPADA

 

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.

Svjetske zdravstvene organizacije definira zdravlje kao ”stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i društvenog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti ili slabosti, odnosno stanje blagostanja u kojem pojedinac ostvaruje vlastite sposobnosti, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodonosno te je sposoban dati svoj doprinos zajednici” (WHO, 2001).

Svjetski dan mentalnog zdravlja ove godine dolazi u vrijeme COVID-19 pandemije. To je razdoblje kriza, straha, neizvjesnosti, gubitka i velikih stresova. Važnost mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje kao i zaštitnih čimbenika pojedinca i zajednice koji pomažu očuvanju mentalnog zdravlja izraženi su danas možda više nego ikada.

Svjetska zdravstvena organizacija u ovogodišnjoj kampanji ističe važnost većeg ulaganja u mentalno zdravlje, odnosno programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja. Posebno je važno ulaganje u programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja mladih kao i unaprjeđenje mentalnog zdravlja vulnerabilnih skupina.

Savjetovalište je ovogodišnjim obilježavanjem slijedilo i nastojalo implementirati te dvije smjernice pa je stoga održalo psihološku radionicu za vulnerabilne mlade osobe pod nazivom „Uključimo se -inkluzivnost mentalnog zdravlja“. Radionicu za mlade osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom vodio je u Savjetovalištu psiholog Armin Hadžić. Sudionici (koji su ujedno i korisnici projekta „Godine nisu važne“ Petrinjske kuće zdravlja i Udruge Naš život) imali su priliku na iskustven način upoznati glavne odrednice mentalnog zdravlja te u opuštenoj i podržavajućoj atmosferi upoznati svoje pozitivne kvalitete i jake strane.

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj ovom je radionicom i obilježavanjem pokazalo da je uz svoje građane, osobito djecu i mlade, i u vrijeme korona krize. Važno je naglasiti da se svi programi i aktivnosti Savjetovališta provode u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama.

Savjetovalište u skladu sa novim problemima, krizama i trendovima modernog sruštva, slijedeći suvremene znanstvenim spoznajama, konstano uvodi nove program za unaprjeđenje mentalog zdravlja i kvalitete života naših građana. Psiholog Armin Hadžić je tijekom čitavog razdoblja potpunog „lockdowna „ i karantene bio svaki dan (i vikendima i blagdanima) od 10 do 20 sati dostupan građanima pružajući kriznu psihološku pomoć i podršku putem telefona i online. Savjetovalište se i u ovo doba COVID-19 pandemije pokazalo važnim čimbenikom u očuvanju i unaprjeđenju mentalnog zdravlja i kvalitete života građana Petrinje.     

Ako osjećate da je vama ili vašim bližnjima potrebna stručna psihološka pomoć jer se suočavate s nekim poteškoćama mentalnog zdravlja, Savjetovalište (psiholog Armin Hadžić) dostupan je od ponedjeljka do petka od 10:00 do 18:00 sati na telefon 099/731 2506 i 044/812-880 te na e-mail adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Za osobno savjetovanje i tretman je zbog epidemioloških mjera potrebno prethodno se naručiti putem telefona (mobitela) ili maila!

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj želi svim građanima Petrinje sretan Svjetski dan mentalnog zdravlja!