KABINET ZA LOGOPEDSKU PODRŠKU

 

Svakog 22. listopada osobe koje mucaju i njihove obitelji, stručnjaci, logopedi, nastavnici, istraživači i kliničari koji se bave mucanjem zajednički obilježavaju Međunarodni dan svjesnosti o mucanju da poboljšaju razumijevanje izazova s kojima se suočavaju osobe koje mucaju.

Tako je i ove godine Kabinet za logopedsku podršku obilježio ovaj datum kroz sudjelovanje u radijskoj emisiji Dijagnoza Petrinjskog radija.

Procjenjuje se da je u svijetu više od 70 milijuna osoba koje mucaju. Ipak, većina ljudi malo zna o ovom govornom problemu, pa se osobe koje mucaju često suočavaju s nerazumijevanjem okoline, predrasudama i diskriminacijom. Upravo na sve te izazove s kojima se susreću osobe koje mucaju, želi  nas upozoriti i Međunarodni dan svjesnosti o mucanju koji se u svijetu obilježava od 1998. godine. Hrvatski sabor je 20. ožujka 2009. godine usvojio prijedlog Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund” i 22. listopada proglasio Danom svjesnosti o mucanju i u Republici Hrvatskoj.

Što je mucanje, odnosno kako ga definiramo; znaju li se njegovi uzroci ili barem faktori koji ga pospješuju; u kojoj životnoj dobi se može javiti; koliko se često u populaciji javlja; kako se manifestira; kome se osobe koje mucaju mogu obratiti za pomoć – na koji način se ta pomoć pruža i kakve se metode pri tome koriste, može li to dovesti do prestanka mucanja; kako mucanje utječe na emocionalne i socijalne aspekte života osobe koja muca; kako se osoba koja muca može sama osnažiti i što društvo može učiniti da osobama koje mucaju olakša komunikaciju – neka su od pitanja na koja je u „Dijagnozi“odgovorila logopedinja Katarina Matijević. Zvučni zapis emisije može se poslušati na poveznici: https://portal53.hr/dijagnoza-ususret-medunarodnom-danu-svjesnosti-o-mucanju/

Također, 22.listopada, voditeljica Kabineta za logopedsku podršku sudjelovala je na online predavanju povodom obilježavanja ovog datuma.

logo potvrdnica