Kabinet za logopedsku podršku počeo sa radom "uživo" sa korisnicima

 

Kabinet za logopedsku podršku koji djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja i koji je u potresu također ostao bez svog prostora, od ožujka je svoje usluge pružao online. U travnju ove godine, Kabinet je ponovno, uz pridržavanje epidemioloških mjera, prešao na izravni rad s korisnicima, sada u kontejneru u blizini Hrvatskog doma, točnije na parkiralištu kod Gradskog rukometnog stadiona. Ponovnom susretu uživo razveselili su se i korisnici i voditeljica ovog Kabineta, logopedinja Katarina Matijević.

„Ni ta online situacija nije bila loša i moram stvarno pohvaliti i roditelje koji su bili spremni na takvu suradnju i djecu koja su se trudila, pogotovo što s malom djecom nije uvijek lako uspostaviti odnos tim virtualnim putem. Međutim, to je sve funkcioniralo dosta dobro, ali mi smo svi čeznuli za našim kontaktom uživo i za terapijama, da se vidimo, da se možemo osjetiti, da se možemo zajedno igrati, da možemo zajedno napredovati ipak malo boljim i bržim tempom nego što je to online putem i u virtualnom svijetu. Tako da čim su roditelji čuli da uređujemo Kabinet kako bismo opet mogli raditi izravno, stvarno ne znam tko je bio sretniji – roditelji, djeca ili ja. U principu, reakcije su pozitivne. Stvarno još nitko nije došao ovdje i ostao šokiran: „Zašto smo mi sad u kontejneru?“. Jednostavno, situacija je takva kakva je i ono što je na nama je da je iskoristimo na najbolji mogući način, a ja se nadam da i jesmo. Mislim, tehnički uvjeti su ovdje zadovoljeni. Da uvijek može bolje i da ima mjesta za napredak – naravno da ima, ali evo, za sad, za prvu ruku, stvarno, dobro je“, kaže logopedinja Matijević.

Veći dio opreme, barem one najnužnije za rad Kabineta, „preživio“ je potres i izvučen je iz zgrade Hrvatskog doma: „Što se tiče opreme, ono najvrijednije je spašeno, zapravo većina stvari je spašena i tu je stvarno ravnatelj Hrvatskog doma dao svoj obol, pogotovo muški dio kolektiva koji su se trudili zajedno s HGSS-om i uz pomoć Gradske knjižnice i čitaonice, oni su zaista velik, velik dio stvari spasili, da ne kažem sad baš točno sve, ali stvarno najveća većina stvari je ovdje, tako da što se tiče didaktike i ovih najvrjednijih pomagala koja koristimo u radu – to je sve ovdje. Ipak, najvažnije je da smo mi ovdje, da korisnici dolaze.“

Ovaj Kabinet inače pruža besplatne logopedske usluge za svu djecu grada Petrinje predškolske i osnovnoškolske dobi, ali i za odrasle. Dio korisnika usluga Kabineta nakon potresa je napustio Petrinju. Ipak, spletom okolnosti, ukupan broj korisnika zapravo se povećao: „Nažalost postoji dio onih koji su se odselili – neki su privremeno otišli, međutim neki su mi rekli da su otišli za stalno i to je ono što me je zapravo malo rastužilo i što me brine, ali ovi koji su ovdje su zadovoljni i ja se nadam da će i ostati i da ćemo mi moći raditi kao što smo radili i prije, ako ne i uspješnije, usprkos i unatoč svemu što nas je snašlo. Broj korisnika je trenutno 146, no dodatno je uvećan u posljednja dva tjedna za još desetak, s obzirom da sam ja sad nažalost ostala jedini logoped uživo u Petrinji, jer kolegica koja je radila u Općoj bolnici ne može uživo odrađivati terapije u Petrinji, tako da je dio njenih korisnika sad prešao ovdje. Dodatno se očekuje i novi broj korisnika kad krenu pregledi za upis djece u prvi razred, pa onda liječnica školske medicine obično uputi one za koje nije sigurna da li bi im bila potrebna pomoć logopeda ili ne, tako da se sad obično od proljeća uvijek krene stvarati novi broj korisnika“, objasnila je Matijević.

Svi kojima je logopedska podrška potrebna, slobodno se mogu obratiti za pomoć: „U principu, kontakti su ostali isti, dakle isti su broj fiksnog telefona i mail (044/512-071 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), pa me se može kontaktirati i na taj način. S obzirom na epidemiološke mjere nije preporučljivo dolaziti bez najave, s obzirom na to da korisnici koji dolaze već imaju svi unaprijed dogovoren svoj termin, a kabinet – sada kontejner, zapravo je mali i onda baš ne bi bilo dobro da nas je previše ovdje u isto vrijeme, tako da je nabolje najaviti se ili telefonskim putem ili mailom i to se možemo dogovoriti“, poručila je logopedinja.

Kontejner u kojem je privremeno smješten Kabinet za logopedsku podršku nalazi se na parkiralištu kod Gradskog rukometnog stadiona, preko puta Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.

 

Izvor: Portal 53