Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja

 

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja, stoga i Kabinet za logopedsku podršku POU Hrvatski dom Petrinja i ove godine obilježava ovaj datum. S obzirom da se nalazimo u izvanrednim uvjetima kada je neophodno pridržavanje općih mjera zaštite tijekom bolesti uzrokovane novim koronavirusom, a i posljedica potresa na našem području, danas se virtualnim putem održava interaktivno predavanje preko Zoom platform s roditeljima djece s poremećajima iz spektra autizma. Tema predavanja je “Kada je tehnologija pomoć, a kad odmaže kod djece s poremećajem iz spektra autizma”.

Različite vrste uređaja koje se koriste kao komunikacijska pomagala mogu učiniti komunikaciju djeteta s poremećajem iz spektra autizma učinkovitijom i funkcionalnijom. Kada se govori o djeci, glavni cilj korištenja potpomognute komunikacije jest pružiti im priliku da što prije stupe u „svijet komunikacije“ kako bi se izbjegli negativni učinci na njihov daljnji razvoj. Potpomognuta komunikacija ima različite uloge pa osim što može postati djetetov „glas“ ukoliko ono ne može govoriti, može biti potpora nerazumljivom govoru, omogućiti djetetu da bolje razumije jezik. Ipak, neprimjereno korištenje tehnoloških pomagala, uz korištenje isključivo jednosmjernih sadržaja može negativno utjecati na razvoj komunikacije kod djece s poremećajem iz spektra autizma.

Univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom, ne smiju biti ugrožena u vrijeme pandemije, kao niti u vrijeme nakon potresa. Osobe s autizmom imaju pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb. Trenutne poteškoće vitalnih sustava potpore i mreža, kao rezultat COVID-19, povećavaju prepreke s kojima se osobe s autizmom susreću svakodnevno u ostvarivanju svojih prava.  Osobe s autizmom moraju i dalje imati pristup sustavima podrške, potrebnim kako bi ostali u svojim domovima i zajednicama u vrijeme krize.

Obillježite i Vi s nama ovaj dan barem na način da pogledate i podijelite dalje ovaj video koji promovira uporabu tehnologije za učenje i komunikaciju djece s poremećajem iz spektra autizma.

Link Tachnology breaks down communication barriers for children with autism in Croatia