Kabinet za logopedsku podršku priključio se obilježavanju Dana medijske pismenosti

 

Kabinet za logopedsku podršku, koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, i ove godine se priključio obilježavanju Dana medijske pismenosti, otkrila nam je Katarina Matijević, voditeljica ovog Kabineta.

„Dani medijske pismenosti već tradicionalno organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku te brojnih drugih partnera, ujedno i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekta Kabineta za logopedsku podršku je zapravo osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, u ovom slučaju se to odnosi na djecu, priliku za učenje o medijima“, otkrila nam je Matijević.

Stoga je Matijević s učenicima drugog razreda Osnovne škole Mate Lovraka, Područne škole Češko selo (s učiteljicom Matejom Vuić Gavranović), provela interaktivnu radionicu s temom nasilja i stereotipa u crtanim filmovima. „Cilj radionice je osvijestiti da niti jedno nasilje nije bezazleno, iako se u crtanim filmovima nerijetko prikazuje na duhovit način. Također, mnoga djeca te dobi svoje idole pronalaze upravo u crtanim filmovima, nesvjesnih nerealnih prikaza likova. Osim nametnutih uloga za muški i ženski spol, nerealno se prikazuju životi tih likova, što može dovesti do nezadovoljstva kod djece mlađeg školskog uzrasta. Osvještavanjem ovog problema, promicat će se kritičko razmišljanje i potaknuti rasprava, pritom jačajući vještine komunikacije i verbalnog izražavanja“, kazala je Matijević.

Dodaje kako se Dani medijske pismenosti obilježavaju raznim aktivnostima u tjednu od 19. do 25. travnja, a ove godine navedeni Dani se obilježavaju četvrti put.

Dosadašnji Dani medijske pismenosti privukli su veliko zanimanje diljem Hrvatske, te su organizirana brojna događanja (predavanja, radionice, projekcije), vezana medijsku pismenost. Naglasak je ove godine na utjecaju medija na mentalno zdravlje djece i mladih pa je to i tema filmskog natječaja za djecu i mlade koji Agencija za elektroničke medije i UNICEF organiziraju u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Uz mentalno zdravlje, i dalje će posebna pažnja biti posvećena aktualnom problemu dezinformacija i lažnih vijesti, utjecaju influencera te općenito razvoju vještina kritičkog sagledavanja medijskih sadržaja, kao i boljeg razumijevanja kako različiti mediji funkcioniraju.

logoped medijska 2

 

Izvor: Portal 53