svjetski dan glasaSvjetski dan glasa i zdravlja glasnica obilježava se 16. travnja.

Cilj ovog dana je informirati opću i stručnu javnost da promuklost i promjena boje glasa koja dulje traje može ukazivati na postojanje tumora glasnica te da rano prepoznavanje pruža veliku šansu za izlječenje. Ulogu u liječenju promjena na glasnicama i poteškoća s glasom imaju i logopedi. Općeniti savjet vezan uz kvalitetu glasa je da ako promuklost traje dulje od četiri tjedna, preporučuje se posjetiti svojeg liječnika, a potom otorinolaringologa koji Vam kratkim i jednostavnim pregledom i primjenom moderne tehnologije može otkriti promjene na glasnicama. Radi poteškoća s glasom, logopede najčešće posjećuju vokalni profesionalci kojima trebaju savjeti za održavanje higijene glasa i glasnica. S obzirom na trenutno stanje pandemije, „klasična“ javno-zdravstvena akcija nije moguća, noo ovim putem se također može postići cilj akcije- a to je informirati javnost. Na plakatu je navedeno pet zlatnih pravila dobrog glasa. S godinama se glasnice i mišići grla izmore, a tkivo ne može uhvatiti korak s istom napetošću mišića larinksa kao što je nekoć moglo. Kapacitet pluća također opada, a u 80. godini nam preostaje samo polovica volumena koji smo imali kao 20-godišnjaci. Ipak, već sad možete poduzeti određene korake za održavanje svojih glasnica u top formi. Nek se dobar glas čuje iz Petrinje!

1. Pijte više tekućine

Vlaga za grkljan (larinks) je poput ulja za motor – tekućine su potrebne za normalno vibriranje glasnica, tvrde stručnjaci. Uobičajeno se preporučuje da muškarci i žene između 19 i 50 godina trebaju unositi 3, 01 litru (12 čaša vode od 250ml), a žene 2, 71 litru (10 čaša vode od 250ml).

2. Prestanite pušiti

Jednako kao što je pušenje štetno za cjelokupno tijelo, tako je ova navika štetna i za glasnice. Dim u grlu onemogućava pravilan rad glasnica, nikotin pogoršava gastrični refluks, a toplina koja se ispušta iz cigareta može uzrokovati ožiljke na glasnicama. Posljedica je hrapav i promkao glas.

3. Nemojte vikati

Deranje i vikanje može upaliti glasnice, a one će se tada teže pravilno zatvarati. Ako se glasnice stalno "sudaraju jedna o drugu", mogu nastati zadebljanja ili izrasline (čvorići) na njima, što će prouzročiti poteškoće u radu grkljana. U tom slučaju se mišići brže umaraju i osjećat ćete nelagodu

4. Izbjegavajte začinjenu hranu
 
Nismo svjesni kako gastroezofagealna refluksna bolest može oštetiti i naše glasnice. Ona nastupi kada se želučana kiselina vraća natrag u jednjak, a može rezultirati krvarenjem, žgaravicom i otežanim gutanjem, a iritira i isušuje grlo. Slina tad postaje ljepljivija, a u tom je slučaju vibriranje glasnica otežano. Izbjegavajte hranu koja sadrži sastojke koji iritiraju želudac, primjerice luk, čili, gazirana pića i jaku čokoladu. Također pazite na vrijeme večere – najkasnije bi smjeli jesti dva sata prije polaska u krevet.
 
5. Pjevajte pod tušem
 
Nemojte se sramiti pustiti glas tamo gdje vas nitko ne čuje (bez obzira na glasovne mogućnosti). Ova metoda je najbolja za očuvanje glasnica jer održava mišiće larinksa jakima, a para podmazuje glasnice. Stručnjaci naglašavaju da je pjevanje gimnastika za glas. Pjevanje u zboru je najbolji način očuvanja mladolikog glasa. Profesionalni pjevači sporije stare jer održavaju svoje mišiće jakima.
 
Sretno svima i čuvajte svoj (dobar) glas!