U sklopu Dječjeg tjedna u Petrinji, u četvrtak, 10.10.2019., predstavljen je volonterski program “Laboratorij za učenje”. Volonterski program POU Hrvatski dom Petrinja “Laboratorij za učenje” nastao je kao rezultat povećane potrebe za podukom, usvajanjem vještina učenja i drugih oblika pomoći djeci u savladavanju nastavnog programa. 

slajd1

Program će se odvijati pod budnim okom zaposlenica POU Hrvatski dom, Selme Buljubašić, dip.učiteljice razredne nastave i Katarine Matijević, magistre logopedije. U programu će prvenstveno sudjelovati volonteri (koje od sad nadalje aktivno tražimo!): srednjoškolci, studenti, nastavnici i svi ostali koji imaju potrebno znanje i vještine I žele sudjelovati u ovom programu. Program Laboratorij za učenje osmišljen je kao kontinuirani rad i podrška za učenike osnovnoškolske dobi u savladavanju školskog gradiva i u uklapanju u školski sustav. Okolnosti koje dovode do poteškoća u praćenju školske nastave su mnogobrojne, a samo neke od njih specifične su teškoće u učenju poput emocionalnih poteškoća (strah od odgovaranja, sram od izlaganja i slično), disgrafije, disleksije, diskalkulije te problema s motivacijom.  Kako se očekivanja samih škola, roditelja, ali i djece, vrlo često razlikuju, program Laboratorij za učenje koncipiran je kao most u dijalogu između svih triju strana. 

slajd2

Program je osmišljen da traje tijekom nastavne godine 2019./2020., te ako bude postajao interes i naravno ako budemo uspješni u realizaciji ovog volonterskog programa, sa navedenim programom namjeravamo nastaviti i dalje. Ono što podrazumijeva volonterski angažman u ovom slučaju je dolazak 1 – 2x tjedno u POU Hrvatski dom Petrinja i rad sa djecom razredne nastave (45 – 60 min) i djecom predmetne nastave (60 – 90 min), koliko individualnih termina volonteri mogu odvolontirati, apsolutno ovisi o njima i njihovom rasporedu. S obzirom da je u pitanju rad sa osjetljivom skupinom, od zainteresiranih volontera ćemo tražiti i potvrdu o nekažnjavanju.

slajd3

Svi oni koji budu zainteresirani da budu dio tima Laboratorij za učenje će s POU Hrvatski dom Petrinja sklopiti ugovor o volontiranju, te će biti obvezni voditi redovitu evidenciju sati volontiranja. Svima koji budu željeli volontirani u okviru programa možemo ponuditi besplatne karte za događaje koji se organiziraju unutar POU Hrvatski dom Petrinja (kino, kazališne ili koncertne karte), također možemo izdati potvrdu o stečenim kompetencijama volontiranjem i naravno na kraju provedbe programa Laboratorij za učenje volonteri će dobiti zahvalnicu za rad i slobodno vrijeme koje su nam poklonili.

slajd4

portal 53_Predstavljen Laboratorij za učenje