Ponedjeljak, 9.10.2017. u 19 sati

koncert operni suveniri copyMala dvorana POU Hrvatski dom Petrinja

TRIO OPERNI SUVENIRI

Renata Penezić-flauta

Branko Mihanović-oboa

Mario Čopor-klavir

 

Na programu Ansambla Operni suveniri su operne parafraze na teme iz francuskih i talijanskih opera Verdija i Bizeta iz pera najslavnijih virtuoza flaute i oboe 19. stoljeća poput Demerssemana, Dopplera i Lovreglia.

Glazba “pitka i ugodna poput čaja (...) te slatka i svježa poput sladoleda koji se poslužuje za vrijeme slušanja”- tako su salonsku glazbu okarakterizirali E.T. A. Hoffman i R. Schumann.

U salonima plemstva i bogatog građanstva razvio se u 19. st. novi glazbeni smjer koji se odlikovao lijepim i melodioznim temama i efektnim virtuozitetom te doprinijeo nastajanju pregršti opernih parafraza, virtuoznih koncertnih komada i fantazija na različite teme.

Naslove su uočljivo često krasili atributi poput "slikovito","živo", "lako",”briljantno”, "elegantno" ili "popularno" koji su na taj način opisivali glazbu čiji je jedini zadatak i svrha bila ugoditi i dopasti se slušateljstvu.

Stoga sklopite oči, zamislite bogato ukrašene salone, blistave dame i šarmantnu gospodu i prepustite se jednostavno užitku slušanja glazbe jednog davno prohujalog vremena.

***

Iako ne pripadaju istoj generaciji glazbenika, flautisticu Renatu Penezić i oboistu Branka Mihanovića povezuje dugogodišnja umjetnička suradnja u orkestru Zagrebačke filharmonije. Oboje umjetnika školovanje je završilo u inozemstvu; Renata Penezić je studij flaute završila u Ljubljani u klasi profesora Fedje Rupela, a magistrirala u Koelnu u klasi profesora Andrasa Adorjana, dok je Branko Mihanović diplomirao u Freiburgu u klasi profesora Heinza Holligera.

Nastupom u sezoni Zagrebačke filharmonije u Salierijevom Koncertu za flautu i obou promovirana je zajednička želja za kontinuiranom suradnjom.” Posebno je imponirala tonska usklađenost dvoje solista koji kao da su svirali na jednom glazbalu” pisao je kritičar “Vjesnika” o tom nastupu.

U suradnji s pijanistom Mariom Čoporom, koji je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, osnivaju Trio kojem je okosnica repertoara virtuozna glazba druge polovice 19. stoljeća.

Zapažene nastupe imali su, osim u Zagrebu, u nekoliko hrvatskih glazbenih centara i festivala poput Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, Koncertima u Eufrazijani, Njemačkoj...

Renata Penezić djeluje kao prva flautistica u orkestru Zagrebačke filharmonije i kao honorarni izvanredni profesor Muzičke akademije u Zagrebu. Branko Mihanović izvanredni je profesor za obou kao i ravnatelj opere HNK u Zagrebu, a Mario Čopor korepetitor na pjevačkom odjelu spomenute akademije.

"Da je ta njihova namjera stvarno bila na tragu bravure, pa i gotovo nemogućega- u smislu sviračke vještine, pokazao je ovaj koncert na kojemu se slušateljstvo moglo uvjeriti u pravu i veliku kvalitetu Renate Penezić i Branka Mihanovića, umjetnika čiju reputaciju podjednako kao sjajnih i postojanih orkestralnih te inventivnih komornih muzičara te kao solista , koncertna publika Zagreba i Hrvatske poznaje već godinama."

Dodi Komanov, Vjesnik

"Parafraze, Varijacije, fantazije zahuktavaju se do ruba mogućega izvođenja na instrumentima, pa čak i iluzije višeglasnog sviranja...

Uz pouzdanu suradnju Marija Čopora za klavirom, R. Penezić i B. Mihanović zajedničkom su radošću glazbovanja ili prštavim solističkim točkama za koje valja biti ronilac na dah pokazali ljubav prema operi koju dijele sa skladateljima zadivljenim talijanskom operom."

Maja Stanetti, Večernji list

***

Program:

Paul Agricole Génin : Duo concertant op.51 za flautu,obou i klavir

Donato Lovreglio: Fantazija na teme iz opere 'Krabuljni ples' G. Verdija

za obou i klavir

Zoran Novačić: Zrinjski varijacije za flautu, obou i klavir

Francois Borne: "Carmen" fantazija za flautu i klavir

Jules Demersseman: : “Guillaume Tell”, duo brillant za flautu,obou i klavir