Povodom anualnog obilježavanja Dana sjećanja 1991. – 2017. na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu te razaranje Petrinje u rujnu 1991. godine, galerija Krsto Hegedušić predstavlja izložbu pod nazivom: Zapisi s terena – fragmenti ratne fotografije Banovine. Izložba donosi fotografije trojice fotografa: Josipa Bistrovića, Drage Havraneka i Miroslava Arbutine, koji su za vrijeme ratnih događanja 1991. godine boravili kao fotoreporteri na prostoru Banovine. Fotografije Josipa Bistrovića i Drage Havraneka koje predstavljamo na ovoj izložbi čuvaju se u Zbirci fotografija, filmova i negativa Hrvatskog povijesnog muzeja kao i Zbirci fotografske dokumentacije Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dok Miroslav Arbutina izlaže fotografije koje se nalaze u autorovoj privatnoj arhivi.

zapisi s terenaObzirom da je fotografija trajni suputnik, svjedok i dokument koji prati ratna zbivanja, tako je i u slučaju Domovinskog rata na prostoru Banovine, upravo ovaj medij odigrao jednu od ključnih uloga u protoku informacija kao i dokumentiranju opće slike rata na ovom prostoru. Brojna se fotografska dokumentacija nalazi u velikom broju privatnih arhiva i osobnih foto albuma, ali i u zbirkama javnih ustanova koje tu građu pažljivo čuvaju kao trajni zapis ratne faktografije. Ovom prilikom donosimo fragmente fotoreporterske fotografije u punom njenom dokumentarnom intenzitetu s ključnim momentima koji šalju individualne poruke o prisutnosti (hrabrosti) fotografa na mjestu događaja i utjecaju fotografskog “svjedočenja”, koje istovremeno, danas nakon 26 godina, propituju našu percepciju kao i naše osobno kao i kolektivno (društveno) sjećanje na prva ratna događanja u Petrinji i čitavoj Banovini 1991. godine.

Fotografije izložene na ovoj izložbi vlasništvo su Hrvatskog povijesnog muzeja (Zbirka fotografija, filmova i negativa), Ministarstva kulture Republike Hrvatske (Zbirka fotografske dokumentacije) kao i privatno vlasništvo autora.

Izložba je nastala u suradnji s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

Izložbu možete pogledati do 12. rujna 2017.