Otvorenje izložbe "Kulturni krajolik Zrinska gora" je u 10. svibnja 2018. godine u 19,00 sati u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji, Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 1

Kulturni krajolik Zrinske goreIzložba Kulturni krajolik Zrinska gora ima za cilj predstaviti krajobrazne i kulturnopovijesne karakteristike Zrinske gore koje su nositelj identiteta prostora te osnova za zaštitu prostora kao kulturnog krajolika.

 

Zrinska gora velika je i prepoznatljiva prostorna cjelina Sisačko-moslavačke županije čiju okosnicu čini razvedeni reljef gorja omeđen gradovima Petrinjom, Glinom, Dvorom i Hrvatskom Kostajnicom. Prostor je prepoznatljiv po masivnom brežuljkastom terenu s gustim listopadnim šumama i očuvanim potočnim dolinama te naseljima koja su se razvila na padinama, zaravnima i hrptovima gore te u dolinama. Posebne su prirodne vrijednosti bogata nalazišta ruda, šume i vode (riječni tokovi i izvori) te endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste. Prirodni uvjeti osiguravali su naseljavanje ovog prostora od prapovijesti do suvremenog doba te njegovo povijesno-kulturno oblikovanje, vidljivo danas u bogatoj arheološkoj baštini, starim utvrdama i gradovima, memorijalnoj baštini, zaštićenim urbanim sredinama, povijesnim seoskim naseljima i tradicijskoj arhitekturi te tradicijskim umijećima i lokalnim znanjima o prostoru i suživotu s prirodom.

Zbog navedenih vrijednosti Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture, zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije – radi na prepoznavanju, dokumentiranju, karakterizaciji i zaštiti krajolika Zrinska gora. Ove će aktivnosti pridonijeti propitivanju suvremenog odnosa prema prostoru Zrinske gore te potaknuti prepoznavanje materijalnih i nematerijalnih vrijednosti kao resursa i potencijala za planiranje budućeg održivog lokalnog i regionalnog razvoja.

 

Izložba je do sada predstavljena u Glini, Topuskom, Hrvatskoj Kostajnici i Sisku.

 

Izložba se može pogledati od 10. do 27. svibnja 2018. godine u Galeriji Krsto Hegedušić, u Petrinji

 

 

Veselimo se Vašem dolasku,

 

Na otvorenju će govoriti autorice izložbe:

Ivana Miletić Čakširan, prof. (Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture)

doc. dr. sc. Sanja Lončar (Društvo "Terra banalis" / Filozofski fakultet)

Kata Benac, dipl. inž. agr. vop. (Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije)

i Matija Bučar, prof. (Učiteljski fakultet – Odsjek u Petrinji)