Galerija Krsto Hegedušić predstavlja izložbu Zdenke Pozaić pod nazivom Keramika u zasjedi stiha. Izložba suvremene hrvatske grafičarke predstavit će izbor radova u keramici nastajalih u proteklih 15 godina te izbor iz poznate bibliofilske edicije ''Riječ i slika'', pjesničko-grafičkih mapa, od kojih je do 2018. godine, Zdenka Pozaić izdala 8 kola.

zdenka pozaic keramikaIzložba će biti otvorena u četvrtak, 11. listopada 2018. godine, u 19,00 sati.

 

''Zaista, keramika Zdenke Pozaić kao da je izronila iz jednog od stihova Wisławe Szymborske:

(…)

Kozmos je takav kakav jest,

to znači savršen.

(…)

 

Ono što možemo iščitati i prepoznati u značenju riječi i stihova Szymborske, neodoljivo i snažno prepoznaje se u radovima Zdenke Pozaić: odnosi općeg i konkretnog, protežni odnosi između vremena i prostora. Traganje za univerzalnim mjestom koje ne podliježe jednosmjernom ili jednostavnom razumijevanju, gledanju, čitanju, početno je i završno stanje kada govorimo o radovima Zdenke Pozaić. Ovu izložbu u kontekstu petrinjske galerije Krsto Hegedušić treba shvatiti kao nastavak kontinuiteta usidrenih u mediju keramike uz koji je Petrinja višestruko vezana. Ti kontinuiteti začeti su u petrinjskoj zemlji koja je, osobito uz obalu rijeke Kupe, obilovala glinom te dalje živjeli kroz brojne generacije petrinjskih lončarskih obitelji sve do danas. Drugo lice keramike u Petrinji usko je vezano uz pojavu moderne hrvatske umjetničke keramike, djelovanjem Jelene Babić, koja je rođena u Petrinji. Gotovo sva velika ženska imena hrvatske umjetničke keramike imaju svoja veća ili manja dodirna utočišta u Petrinji: Erna Šaj, Mila Vod, Blanka Dužanec, Milka Vukelić, Antonija Stranjski, Ljerka Stilinović, Katarina Čeak. Jedna od zapaženih učenica Blanke Dužanec u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu bila je upravo Zdenka Pozaić. Iako je grafika predominantni medij Zdenke Pozaić kroz cijeli njen opus, ona se keramici uvijek vraćala i obraćala. Stoga i ovom izložbom u prvobitnom prostornom okrilju učenja i djelovanja svoje profesorice, umjetnica simbolično potvrđuje svoj čvrsti status unutar suvremene hrvatske keramike.''

(Iz tekst predgovora kataloga izložbe, Alma Trauber)

 

ZDENKA POZAIĆ

Zdenka Pozaić (Čazma, 1940.); Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Grafički odjel, završila je 1960., a 1966. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta. Godine 1968. završila je Specijalku za grafiku profesora Marijana Detonija.

Od 1964. do 1969. godine boravi po dva do pet mjeseci godišnje u Engleskoj (Richmond, Windsor, London) i putuje tom zemljom te Škotskom i Irskom. U Victorijinu i Albertovu muzeju prvi se put susreće s japanskom grafikom, što je potiče i inspirira za osobna istraživanja u tehnikama drvoreza i linoreza. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća počinje raditi reljefe u drvu i keramiku, a 1995./1996. godine okušala se u slikanju na emajlu.

Imala je više od sedamdeset samostalnih izložbi (Zagreb, Erlangen, Zürich, Osor, Pula, Labin, Brseć, Rijeka, Osijek, Split, Zabok, Dubrovnik, Ljubljana, Bonn, Suwalki, Prag, Sisak) i sudjelovala na više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Italija, Francuska, Kanada, Poljska, Češka, Slovačka, Portugal, Južna Koreja, Irska, Mađarska, Nizozemska, Ukrajina, Bugarska, Litva, Turska, Rumunjska, Indija, Australija, Švedska, Španjolska, Egipat, Kina, Iran, Indonezija, Bjelorusija, Slovenija, Belgija, Bosna i Hercegovina).

Radovi joj se nalaze u fundusima više muzeja, galerija i grafičkih zbirki u zemlji (NSK Zagreb, Kabinet grafike HAZU Zagreb, Moderna galerija Zagreb, Galerija Branka Ružića Slavonski Brod, Muzej Moslavine Kutina, Gradski muzej Bjelovar) te u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Bugarskoj i dr.

Dobitnica je više nagrada i priznanja za grafiku i Ex libris u Hrvatskoj i svijetu (Češka, Italija, Bugarska), među kojima Nagrade žirija 5. Hrvatskog trijenala grafike Kabineta grafike HAZU (2009.). Dobitnica je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999.). Članica je HDLU-a Zagreb, ULUPUH-a i počasna članica varaždinskog Kerameikona.

Godine 2012. objavljena joj je monografija u nakladi art magazina Kontura, autorâ Ive Körbler i Tonka Maroevića.

Objavila je šest pjesničko-grafičkih mapa i četrdeset osam naslova u bibliofilskoj ediciji Riječ i slika. Pokrenula je Biblioteku DUB u kojoj objavljuje primjere iz davnije povijesti hrvatskog pjesništva (Marko Marulić, Ivo Vojnović), Biblioteku Pjesnici u kojoj je objavila pjesničko-grafičke mape: Češka/Deset pjesnika, Dragutin Tadijanović/Deset pjesama, Italija/Deset pjesnika, Hrvatska/Deset pjesnika, zatim Biblioteku Pjesnik s 11 pjesama Vaclava Havela iz ciklusa Na rubu proljeća, Antuna Šoljana s 10 odabranih pjesama, Vladimira Holana Noć s Hamletom te najnoviju Biblioteku Kajdanka: Luko Paljetak/Zdenka Pozaić – Chopin, Luko Paljetak/Zdenka Pozaić – Franz Liszt, Richard Wagner/Zdenka Pozaić – Wagner i Zvonimir Mrkonjić/Zdenka Pozaić – Mozart.