Galerija zlatno desetljeće petrinjske likovnosti

 

Dani Hrvatskog doma - 22.11.-10.12.2019. - Tema: Petrinjska likovnost trećeg desetljeća (1920.-1930.)

Otvorenje 22.11.2019. u 18h

Autor izložbe i kritičkog teksta: Boris Vrga

Razdoblje od 1920. do 1930. godine predstavlja vrijeme vrlo intenzivnoga, po karakteru i sadržaju likovnog života u Petrinji zacijelo najkvalitetnije razdoblje u njezinoj, u znatnoj mjeri već istraženoj i definiranoj likovnoj povijesti.

Činjenica da su na nacionalnoj likovnoj sceni u tom razdoblju inaugurirani "Proljetni salon" i  likovna grupa "Zemlja" u kojima su participirali umjetnici vezani uz petrinjski lokus, doprinosi značaju ovako koncipirane izložbe.

Poznato je naime da su s petrinjskom adresom u katalozima ili pak s djelima nastalima u petrinjskom lokusu na izložbama "Proljetnog salona" participirali Iva Simonović – Despić, Zlatko Šulentić, Đuro Tiljak, Mila Vod i Viktor Samuel Bernfest.

Osim navedenih umjetnika, u spomenuto vrijeme u Petrinji su stalno ili povremeno djelovali Vilim Muha, Ivan Tucić, Stanoje Jovanović, Blanka Dužanec, Marija Orbeljani, Lazar A. Mikulić, Petar Javor, Karlo Kiler, Đuro Longhino, Ivan Potočnjak i Ivan Pejaković što upotpunjuje sliku petrinjskog likovnog života trećeg desetljeća i doprinosi njezinoj autorskoj i stilsko – morfološkoj razvedenosti.

Činjenica da se ovom izložbom mogu povući važne stilske tangente i uspostaviti značajne morfološke dodirnice između petrinjske i hrvatske likovne umjetnosti, a samim time i potaknuti dodatna vrednovanja petrinjske likovne baštine u potpunosti opravdava njezinu izložbenu svrhu i namjenu.