Srijeda, 7.11.2018. u 19 sati

predavanje siljkovic cropPozivamo Vas na

predavanje "ULOGA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE U LOKALNOM I REGIONALNOM RAZVOJU"
koje će održati prof. dr. sc. ŽELJKA ŠILJKOVIĆ (Sveučilište u Zadru, Odjel za geografiju)

U srijedu, 7. studenog 2018. godine u 19.00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja

Dođite i saznajte kako ekološka poljoprivreda može pomoći razvoju lokalnih zajednica na području Banovine. Kako geografska "ograničenja" pretvoriti u "prednosti", kako zajednički raditi i zajednički izlaziti na tržište te uz pomoć ekoloških proizvoda potaknuti razvoj i smanjiti nezaposlenost.
Ovo je četvrto predavanje u seriji predavanja "Mogućnosti i izazovi ruralnog razvoja" koju Društvo "Terra banalis" organizira u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja, a tijekom koje vodeći hrvatski znanstvenici i stručnjaci govore o ruralnom, održivom razvoju te ukazuju na razvojne potencijale prirodne i kulturne baštine.

***

 

*Više o predavanju i predavaču pročitajte u nastavku*
Ruralni razvoj uključuje lokalno stanovništvo, način života, zaposlenost, dohodovnu strukturu, kulturnu tradiciju, uključujući obrte, prehranu, navike,

odjeću, jezik. Organska – ekološka poljoprivreda može pomoći razvoju lokalne zajednice poticanjem zapošljavanja, prvenstveno mlađe populacije,

i povezivanjem s lokalnim i regionalnim gospodarstvom kao i suradnjom potrošača i proizvođača.

Za razvoj poljoprivrede, kako konvencionalne tako i ekološke nužna je podrška državnih institucija, uključivši lokalne općinske, i regionalne županijske institucije.

Integriranjem ekološke poljoprivrede i regionalnog razvoja nastaje koncept ekoregije, područja koje je izvor opskrbe velikih trgovina ekološkim proizvodima, ili kao strateški prostor razvoja agroturizma na ekološkim posjedima. Ekološki proizvođači doprinose smanjenju nezaposlenosti, i stagniranju iseljavanja

i depopulaciji zajedničkim radom i izlaskom na tržište. Zajednički rad ekoloških poljoprivrednika u zadruzi ili kooperaciji omogućuje prevladavanje tržišnih barijera, otvara mogućnosti za nova radna mjesta, ne samo poljoprivrednika već i zapošljavanje u uslužnom sektoru ( web dizajn, transport, agroturizam).

Grad Glina se prema indeksu razvijenosti nalazi na samom dnu (509 mjesto) u Hrvatskoj, a Sisačko – moslavačka županija na pretposljednjem mjestu. Geografska ograničenja, poput brdovitog reljefa, i manjka vrlo vrijednog poljoprivrednog zemljišta mogu se pametnim promišljanjem i odabirom pretvoriti u prednosti (stočarska proizvodnja ovaca i koza i otvaranje mini sirana, uzgoj kultura koje uspijevaju na manje kvalitetnom tlu, korištenje šuma u ispaši pčela i proizvodnji meda i pčelinjeg otrova). Hrvatska, a time i Grad Glina i Sisačko – moslavačka županija u EU ima veliko tržište ekoloških proizvoda koje pametnom i sustavnom analizom može osvojiti, jer 71 % EU potrošača vjeruje ekološkim proizvodima, a 78 % je spremno i platiti višu cijenu za organske proizvode. Regionalni razvoj Gline i županije time mogu se dogoditi iznutra, posebno ako postoje još uvijek veliki neiskorišteni potencijali.

***

Dr. sc. Željka Šiljković rođena je u Zagrebu 1961. godine. Završila je PMF, na kojem je diplomirala i doktorirala iz područja geografije. Bavi se pitanjima ekogeografije i ruralne geografije. Vodila je dva znanstvena projekta o ekološkoj poljoprivredi u Hrvatskoj o čemu je napisala više znanstvenih radova i sudjelovala na više međunarodnih i domaćih skupova. Radi kao redovni profesor u trajnom zvanju na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za geografiju.